Thursday, December 31, 2009

Selamat tahun baru 2010

(1) Saya ingin mengucapkan selamat menyambut tahun baru kepada semua pembaca2 blog ini.

(2) Saya x la biasa membuat sebarang new year resolution, but since awal tahun ini saya akan berpindah kerja, maka new year's resolution saya ialah memulakan hidup baru, di tempat baru dgn penuh keceriaan dan harapan.

(3) Saya berharap akan mencapai apa yg sy impikan. Saya juga berharap anda semua berusaha bersungguh-sungguh mencapai cita2 anda! Kita usaha sama2 yek!

(4) Jgn lupa pula, sekiranya kita gagal mencapai apa yg diinginkan, bukannya bermaksud kita lemah. Kadangkala, apa yg kita mahukan bukanlah yg terbaik utk kita, itu bukan hak kita utk decide. Ar Rahman yg menetukan segalanya.

(5) Selamat tahun baru sekali lagi utk semua ;)

The actions which outlives you!

(1) Give Quran to someone and each time they read from it, you will gain hasanaat.
 
(2) Teach someone to recite a dua. With each recitation, you will gain hasanaat.
 
(3) Donate a wheel chair to a hospital and each time a sick person uses it, you will gain hasanaat.
 
(4) Plant a tree. Each time any person or an animal sits under its shade or eats from the tree, you will gain hasanaat.
 
(5) Place a water cooler in a public place.

(6) Share constructive reading material with someone.

(7) Participate in the building of a mosque.

(8) Share a dua or Quran CD.

(9) Help in educating a child.

(10) Share this with someone. If one person applies any of the above you will receive your hasanaat until the Day of Judgement.

Tuesday, December 29, 2009

Mohd Shah's marriage (27th December 2009)

(1) Shah is my cousin. This wedding was held at his parent's house in Muar, quite near to my house. He is one year younger than me, the same age with his wife.

(2) Kenduri doa selamat, marhaban and potong jambul ceremony was held on Saturday night..







Saturday, 26th December afternoon
My uncle preparing cooking ingredients, and beingwatched by chef











Saturday, 26th December afternoon

In this picture: My sister and her husband, also my younger brother and sister were peeling onions and ginger to be cooked











Lamb beriani on the cook! ;-) Saya mmg minat beriani, especially kambing. Johor sbg kubu kuat beriani ni biasanya akan ade hidangan ni













Nak masak beriani ni susah..kene belajar drpd muda..and kene ade minat..kalau x x jadi...kata chef kita ni...org lama yg mantap!















Anak2 buah chef janggut kita sedang masak nasi beriani..sgt mantap..macam2 dibubuhnya...brader baju merah belang tu tgh tuang orange sunquick dlm nasi tu. Mmg best!!







video
Majlis marhaban and potong jambul, Saturday 26th December night
Gambar pengantin saya x dapat lagi...masa bersanding x sempat ambil sebab saya sibuk merewang, main kompang and layan tetamu. Nanti dh dapat saya uploadkan :)

Yang memerintah dan yang diperintah

(1) Kerajaan mesti diubah sekiranya tidak lagi menerima mandates of Heaven.

(2) Istilah ini digunakan oleh bangsa China sebagai satu cara utk menukar maharaja mereka. Sbg contoh, jika ada kemarau yg berpanjangan, kebuluran dan penyakit berjangkit yg gagal dikawal oleh empayar, itu adalah petanda maharaja tersebut sudah tidak lagi mendapat mandates of heaven, dan perlu berundur.

(3) Di Malaysia sekarang ini terbalik, rahmat yg diberikan tuhan yg berlimpah ruah ini menjadikan ramai org alpa, lupa diri dan tamak. Ramai menjadi 'busuk' bukan sebab kekalutan kesihatan atau kekurangan makanan, mereka menjadi 'busuk' sebab berebut kekayaan yg berlebih-lebihan tanpa mengira kesannya. Mandates of heaven yg sepatutnya menjadikan kita bahagia totally disalahgunakan.

(4) Apa yg perlu kita buat? Kita x dapat menolak tuah yg diberikan Ar-Rahman kpd kita. Namun, kita boleh ubah segalanya bermula dgn diri kita.

(5) Sekuat-kuat iman ialah kita mengubah kemungkaran dgn tangan dan kekuatan kita, dan selemah-lemah iman ialah sekurang-kurangnya kita despise kemungkaran dgn hati kita.

(6) Byk cerita2 rasuah kebelakangan ini yg memeningkan kepala saya. Mereka tanpa rasa takut 'makan' duit rakyat berjuta-juta ringgit. Timbul persoalan dlm kepala saya, kenapakah agaknya terjadi sebegini...sudah x takutkah org, hilangkah nilai murni manusia, terutama bagi kita yg beragama Islam ni?

(7) Seseorang pernah mengingatkan saya mengenai perkara ini. Katanya, apabila org kita mula meninggalkan agama..maka Allah akan menghantar pemimpin2 yg tidak adil dan zalim utk memimpin. Saya x tahu wujud atau tidak ayat Qur'an atau hadith mengenai perkara ini, tapi kita boleh nampak apa yg berlaku pada diri kita dan sekeliling kita yg menunjukkan telahan ini ada benarnya.

(8) Pendek kata, you reap what you sow. Kita perlu reflect diri kita, kenapa agaknya kita dapat pemimpin2 dan masyarakat yg teruk..mungkin sbb kita sendiri yg 'parah' dlm hubungan kita dgn pencipta dan sesama sendiri. Kita banyak tak endahkan hukum-hakam...demi kepentingan kita sendiri. Saya malas nak tulis apa salah kita, byk sgt...tepuk dada tanya hati...kita tahu, tapi kita ignorant, kita nak yg terbaik, tapi adakah kita berikan yg terbaik?

(9) God save us.

Tuesday, December 22, 2009

Sound bites...I am conservative

(1) I am a conservative person.

(2) I like to stick to traditions, as long as these traditions are not opposing my belief. Traditions depended on cultural background of a race, they were developed because of the nature or the race itself.

(3) To be honest, there's no such thing as being conservative in religion; since we can't dignify ourselves into several classes in religion; moderates, conservatives, moderns etc. It is just not right. It is simple, pledge yourself to your religion or not. No other questions asked.

(4) We're living in the world that our interests in modernization sometimes surpasses our belief, and ironically we are aware about this. As a person, I'm fully concious about this, and to fulfill my responsibilities I tried hard to show myslef and others the way as best as I could. However, from what I saw, sometime it was not working, and I felt maybe it was because my approach was wrong.

(5) I'm a bit fussy about choosing what to eat, what to wear, how we get along with others, how should my manner be in certain situation etc. All of these evolve in my belief.

(6) Inside my mind, I know that someday (insyaAllah) I will be a head of family, with big responsibilities I will take. I pray I will succeed to be a good head, guiding my 'ship' to the direction, living happily in this world and the hereafter. That is my dream.

(7) To my future partner, I love you, and I will do anything I can to guide you to true path. Forgive me for my badself, for I'm human, just like you. Don't hesitate to confront me and tell me that I'm wrong, if I'm wrong, for I'm willing to accept and learn. But do it gently and with smile..for my love for you has made me sensitive to every words you say. Have a religion learning heart, for we are 1430 years from our great prophet to directly learn from him, and the world's craziness has creeps into our hearts. But if we do it together, hopefully all the angels will pray for our wellbeings, and our children wellbeings.
(8) God help me.

Sunday, December 20, 2009

Nazli's marriage (20th December 2009)

(1) Nazli was my former colleague at NEC from QC Dept. However, he resigned last October, for the government called upon him to serve them. Lucky man!

(2) For me he was the type of good guy, well..he easily laugh when we made jokes, including about him, and he spoke in well manners. A gentleman I suppose. I like chatting with him.

(3) Now he's a new guy, with new responsibilities. My friends and I would like to wish him happy marriage.

(4) Here are few pictures we took during visit to his marriage ceremony at his wife's house in Masjid Tanah, Melaka.

(5) Oh ya, one thing that I'm quite happy now is my NGV kit has already been tested. 150KM with 4 people inside my car only charged me RM7.50. Yeahh ;)











Friday, December 18, 2009

Convert kereta jadi NGV

(1) Gen2 saya yg telah digunakan hampir 2.5 tahun ni penggunaan minyaknya agak kuat. Pendapat saya Proton has a long way to improve CAMPRO engine ni. Utk CAMPRO CPS yg baru keluar utk Gen2 baru, sy x pasti kadar penggunaan minyaknya. Tambahan pula kereta saya transmisi automatik, lagi la tinggi penggunaan minyak.

(2) Oleh kerana tempat kerja baru saya terletak 25KM drpd rumah sy sekarang, saya tiada option lain melainkan menggunakan NGV utk menyelamatkan duit, sekaligus menyelamatkan dunia ;) (sbb ia mesra alam). Saya malas hendak pindah ke Port Klang, dh selesa dh duduk di Telok Panglima Garang ni.

(3) Berikut beberapa gambar sy ambil utk share dgn pembaca berkenaan penambahan di enjin dan bahagian lain kereta setelah conversion berlaku. Saya terpaksa keluarkan RM3300 utk keseluruhan process ni. Namun, mengenangkan kemungkinan harga minyak naik tahun depan, saya gagahkan diri jugak (utk pengetahuan semua harga satu barrel minyak mentah ialah lebih kurang 77USD, sudah meningkat berbanding 50USD/barrel masa kerajaan mula2 turunkan harga minyak ke RM1.80/liter dulu).

(4) Enjoy...



Tambahan pada bahagian bonet depan kereta



Tambahan meter..



Meter kandungan gas dalam barrel..di bahagian pemandu



Bahagian ni yg paling devastating sekali..tapi nak berjimat kan, tak boleh la berkira sangat. Kapasiti = 65KG gas, ada sedikit ruang utk letak barang. Ok la tu

Salam Maal Hijrah 1431

(1) Hari ini kita menyambut hari terakhir tahun 1430 Hijriah, iaitu kalendar lunar Muslim. Maknanya dh 1430 tahun dah org2 Islam memulakan penghijrahan ke Madinah, pada zaman Rasulullah dulu.

(2) Ptg tadi masa nak semayang Asar kat office, sorang member ada bw photostate doa akhir tahun, utk dibacakan selepas solat asar. Selepas sesi tolak menolak berlaku (masing-masing xnak jadi imam..termasukla saya ;)), maka kami telah memilih Imam Tabligh Fadzil Noor mengimami solat kami, sekaligus menutupi asar terakhir tahun 1430.

(3) Tahukah anda tarikh lahir anda dalam kalendar Islam? Saya lahir pada 8 Rabiul Awal 1404H. Inilah yg sebenar-benarnya tarikh lahir kita yg kita patut sambut sebenarnya, cuma ramai yg x perasan.

(4) Tahukah anda bagi org Islam, permulaan hari sebenarnya masuk pada waktu maghrib? Maknanya, kalau jam 5 ptg ni tarikhnya 1 Muharam, maka pada jam 7.30 ptg nanti (masuk waktu maghrib) maka sudah masuk 2 Muharam.

(5) Itulah sedikit sebanyak yg sy ingin kongsikan dgn rakan2 semua. Harap2 mendapat manfaat.

(6) Selamat tahun baru sekali lagi ;)

Wednesday, December 16, 2009

Sound bites..

"The reasonable man adapts himself to the world; the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore, all progress depends on the unreasonable man."

- George Bernard Shaw

Saturday, December 12, 2009

Happy birthday Sollehin

(1) Today is my birthday, 12th December. I was born on 12th December 1983, so I'm approximately 26 years old now.

(2) In this 26 years old, I have been trying to find my way in this everchanging world. There's many achievement that I've made, yet there are so many more to march to. And I will march to them, regardless what ever it takes me.

(3) Go Sollehin go! Gambatte kudasai! ;-)

Thursday, December 10, 2009

Nasyid 'Asma Allah' by Sami Yusuf

(1) Sami Yusuf, warga Britain berketurunan Iran ini, digelar 'Rock
Star of the Muslim world'. Tapi jgn salah faham, dia x nyanyi lagu
rock pun, malahan kontradiksinya dia nyanyi lagu nasyid.

(2) Saya cadangkan penggiat-penggiat nasyid Malaysia tgk seni Sami
Yusuf mencipta lagu nasyid, fresh indulgence. Dia pakar instruments
music mcm piano dll. Bukan macam kita, byk nyanyi group, beramai-ramai
kat taman sambil 'menari-nari anak'. Kalau anda nak tahu, lagu Asma
Allah ni dijadikan lagu tema Jejak Rasul di TV3, Ramadhan lepas.

(3) Lagu Asma Allah ni mmg nasyid yg sungguh refreshing..dan membuat
kita mengingatkan diri kita, siapa diri kita sebenarnya, dan
tanggungjawab kita pada agama. Cuba anda cari video clipnya di
youtube. Video clip antarabangsa tu. Bila saya lihat lirik ni, hati
jadi sgt sayu...

Allahu Akbar, Allahu Akbar,
La Ilaaha Illahu, Al Malikul Quddoos
(God is Greater, God is Greater
There is no god but Him, the King, the Most Holy)

Allahu Akbar, Allahu Akbar,
Ya Rahmanu irham dha'fana
(O Most Compassionate! Have compassion on our weakness)

Allahu Akbar, Allahu Akbar,
Ya Ghaffaaru ighfir thunoubana
(O Forgiver! Forgive our sins)

Allahu Akbar, Allahu Akbar,
Ya Sattaaru ostour 'ouyoubana
(O Concealer! Conceal our defects)

Allahu Akbar, Allahu Akbar,
Ya Mu'izzu a'izza ummatana
(O Bestower of honour! Bestow honour on our Ummah)

Allahu Akbar, Allahu Akbar,
Ya Mujeebu ajib du'aa'ana
(O Responsive One! Answer our prayers)

Allahu Akbar, Allahu Akbar,
Ya Lateefu oltof binaa
(O Gentle One! Show gentleness to us)

Oltof binaa
(Show gentleness to us)

(4) Kalau anda xde feel, mungkin sebab x dgr lagi, so pls dgr dulu ok ;)

Indecisive

(1) It is almost certain that in our lives, sometimes we need to make difficult choices.
 
(2) These decisions that we chose unavoidably will effect our lifes. This is why some of us might be scared of what it may brings. We also need help from others to choose for us, even we know what we should take using our logic...most probably we don't want to take full blame if our decision go disarray.
 
(3) This sort of thing happens to everybody, including me.
 
(4) There are many steps to make decision. I will not elaborate about this, since many of us already know how. Some of you maybe more expert than I am. Or you can search internet to find those steps.
 
(5) In the end, after making all preparations and after choosing what's the best, one thing you must know is WHY YOU MAKE THAT DECISION. If you understand why you took your decision, you will not grief for whatever happen after. You can't expect everything will go on your way. All we can do is prepare the best.
 
(6) It's life, it can't be perfect isn't it?
 
 

Tuesday, December 8, 2009

New job

(1) Guys, I've got a new job today.

(2) This morning I went to an interview session with the company's GM. What was first started quite serious (at least for me) turned out to be a leasure. We chat about many things, including girlfriends and the origin of my name (he asked me about my name, since he was unfamiliar with it. I told him what's 'Sollehin' in arabic means) and then came the most enlightening phrase.."You're 26 but still not married.." haha.

(3) After the session, there was a line tour by production manager. After the session end, I went back to my current workplace. At 3 p.m, the new company's representative contacted me and inform.."You got the job".

(4) I will start working on there on 1st February 2010. But my service end at NEC on the 22nd of January. So...1 week time to relax ;-)

(5) Now all of you know why I cut my hair

Sunday, December 6, 2009

Riana's marriage





Siap ada menari bagai..tarian ape sy x tau





(1) Riana, my former coursemate in Material Sciences programme in UKM marriage ceremony was held at her family's house at Pandamaran, Klang.

(2) Riana was also one of my teammates under Prof Dr Sahrim's conducted thesis group. We were researching natural rubber composite back then. She was very helpful, providing me mostly with lecture's notes during our time back there.

(3) Anyway, congratulation to her! ;-)

Friday, December 4, 2009

Hair cut

(1) My officemates started to complaint about my long hair since 2 months ago, eventhough I felt my hair was not too long, even until now.

(2)I've told them I will not cut it. I wanted to keep it long. But, due to a reason, I guess I need to look 'smart' again next week, meaning...short and smart hair style.

(3) Why I need to look smart? Well, I will answer if everything go smooth next week. Anyway, this is the longest hair I've ever 'nurtured' in my almost 26 years old life. Oh yah, please excuse the kain pelikat ;-)

Initiating 4-D object...front



left side



right side



back side

Sound bites... Aurat



(1) When we're talking about this issue, some of us will insist that its depend on one's choice, or his/her acceptance towards it.

(2) Nevertheless, I personally think we need to discuss it further, since like it or not, it contains is among basics or core of our religion. The problem is now, people tend to know the commandment to take care of their aurat came from Holy God Himself, rather than understanding why it has to be done so. Unfortunately, maybe not all of us are emphasizing to make our children, families, subordinates or students understand the 'why' inside this issue further, or maybe even we do not have enough understanding at all.

(3) I will give a simple example: When I was studying (or should I say even now), when we guys get together and go hanging around somewhere, especially with abundant of people, we will easily notice 'hot' girls around. Sometimes when they approach us, then automatically seducing (maybe irritating) words will come out from our mounths..

"Hi adik manis"

"Peewiiitt..wah cun nye"

"Hi wak, no tepon sy -----"

In the end, we all laugh together. And sometime, naughty words will come out. I will not elaborate what are those words.

(4) Then here come the true muslimah, with her full hijab, nice and neat long shirt and long skirt or pants, covering her body exclusively for her rightful husband (InsyaAllah) alone...walking calmly but surely towards us.

".........

Guess what? We all remain silence.

Some of us who were a little bit naughty than the others will probably will say

"Assalamualaikum.."

Then, we will all discuss about what we have encountered..and the most words that will come out of our mounths are "Pehh kalau dia jadi bini aku kan best.."

(5) Anyway, a story is a story. The important thing to ponder is why, all of a sudden, behaviourial change inside our medula oblongatas.

(6) This is the most simple but powerful example. Most of us wil probably understand now. ALLAH COMMANDED THIS COMMANDMENT TO PROTECT WOMEN/MEN FROM HARRASMENT. It goes to the very basic of human nature. Human body was subject to fantasy even in the beginning of time. This is absolutely true especially to men. Each men has its own liking at women body parts. For a normal man, most probably they can handle some temptations. But for those who are twisted mind, even a simple temptation can bring them down, resulting horrific cases such as rape and even murder. Even the good man/woman, if constantly being seduced, most probably will fall.

(7) In order to AVOID PROBLEM FROM THE VERY BASICS, the commandment came. Muslimah have to wear hijab, a clothes and skirts/pants that will cover wholly their body parts and their shape, and only leaving their faces for the world to see. In some cases, women with most beautiful faces even have to covered their faces, to dismiss any temptation they might commit. For those who understand this clearly, it is not discrimination, it is an honour.

Ladies...Allah Himself is honouring you, protecting you, gracing you...

(8) For men, it is a little different, for women are not easily tempted with what they see in men's body. Most of them will only be 'turned on' when touching involved. That is why men only have to cover about 1/3rd of their bodies, at specific place.

(9) I hope my message is being delivered to all readers

Tuesday, December 1, 2009

Perkara ajaib ttg minda kita!

Forwarded from a friend.


1) Tenaga ajaib tersembunyi dalam minda

Percaya atau tidak apabila anda sentiasa memikirkan tentang kenyang, anda tidak akan lapar. Buktinya apabila anda menjalani ibadah puasa, anda tidak berfikir pun tentang makan sepanjang hari, tetapi anda tetap mampu melakukan aktiviti-aktiviti kehidupan sebagaimana biasa. Padahal pada hari-hari biasa, awal pagi lagi anda sudah terasa hendak makan.

Demikianlah apabila anda tidak lansung memikirkan tentang penat, anda akan cergas dan bertenaga sepanjang hari.

Sebaliknya apabila anda mula berkata "Aku malaslah hari ini", "Aku boringla hari ni", anda akan benar-benar malas dan boring. Maka jika anda ingin cemerlang dan berjaya, bijak-bijaklah berhubung dengan imaginasi. Imaginasi boleh menjadikan anda apa sahaja. Daripada sini kita boleh simpulkan, "Kita sendirilah yang meminta setiap apa yang berlaku pada diri kita."

2) Berkomunikasi dengan minda ke minda

Apabila anda mengingat seseorang, dan jika ingatan anda itu jujur, ikhlas dan bertanggungjawab, dan tiada sebarang gangguan, anda sebenarnya telah pun menghantar gelombang minda kepada orang itu. Anda mungkin mendapat tindak balas yang menakjubkan.

Jika ingatan anda terhadapnya adalah yang baik-baik, dalam masa yang sama insyaALLAH dia akan mengingat yang baik-baik juga tentang anda. Maka kerana itulah sesekali pada saat-saat tertentu anda terkenangkan seseorang yang telah lama anda tidak temui secara tiba-tiba. Barangkali pada saat itu orang berkenaan sedang memikirkan tentang anda dan gelombang mindanya telah mengembara dan akhirnya sampai kepada anda.

Gelombang yang lemah akan tersasar atau tidak sampai ke matlamat ataupun ghaib begitu sahaja ditelan gelombang-gelombang yang lebih kuat yang sentiasa bersimpang siur. Gelombang minda akan lebih hebat kesannya terhadap mereka yang mempunya jalinan emosi ataupun pertalian darah yang rapat misalnya suami isteri, ibu dan anak, adik beradik kembar dan rakan seiras.

3) Daya
magnet dalam fikiran beremosi

Tahukah anda apabila anda membenci seseorang, anda sebenarnya telah pun menarik kebencian orang itu terhadap anda. Fikiran yang beremosi ada daya tarikan bagaikan magnet yang akan menarik sebarang pemikiran yang sealiran.

Sebagaimana gelombang minda tadi, kebencian akan terhasil dalam bentuk gelombang-gelombang negatif yang mengembara dan akhirnya sampai kepada orang yang anda benci itu. Oleh itu, seseorang yang menjadikan imaginasinya sebagai salah satu laluan untuk kejayaan tidak boleh berfikiran negatif. Dia kena berfikiran positif supaya pemikiran yang sama akan dipulangkan kepadanya.

4)
Mengawal minda untuk lebih berjaya
Tiada siapapun yang boleh membuatkan anda marah jka anda sendiri tidak ingin marah. Soal emosi yang tersentuh adalah perasaan yang boleh dikawal jika anda mahu mengawalnya. Jika anda memang tidak mahu marah anda tidak akan marah.

Orang boleh menjadi terlalu sedih kerana dia memberi laluan kepada dirinya untuk berasa sedih. Kesedihan yang melampau-lampau pula bermula daripada emosi yang ditarik-tarik, diiya-iyakan, diransang-ransang dan disungguh-sungguhka n, ibarat api yang dicurahkan petrol ke atasnya. Api akan menyambar hebat padahal jika dibiarkan sahaja, lambat laun ia akan padam sendiri. Kejayaan pertama orang yang berjaya ialah dapat mengawal emosinya.

5)
Dua pemikiran dalam masa yang sama

Anda mungkin pernah melihat seseorang yang beremosi pada satu masa tetapi pada masa yang sama bercakap seolah-olah tidak menghadapi sebarang masalah dan ingat, orang ini bukanlah seorang pelakon. Seorang ayah memarahi anaknya dengan kemarahan yang beriya-iya tetapi dalam masa yang sama dia menghadiahkan anda senyuman dan mula bercakap lembut dengan anda. Itu tanda permulaan bagi seorang yang dapat mengawal emosinya. Seorang yang ingin menggapai kejayaan melalui imaginasi perlu lebih pandai mengawal emosi.

6)
Minda teransang melalui solat dan doa

Solat itu doa dan doa itu perlu dalam proses kehidupan seseorang manusia. Manusia perlu berdoa untuk menjalinkan hubungan yag erat antara dirinya dengan alam ghaib dan yang terpenting dengan PENCIPTA-nya. Realitinya orang yang sentiasa berdoa dan sentiasa menunaikan solat tepat pada waktunya atau lebih baik pada awal waktu akan dapat membentuk dan meningkatkan kekuatan minda melalui fikiran yang lebih terfokus.

Seorang yang berjaya adalah seorang yang tenang dan ketenangan mutlak ataupun kemuncak bagi ketenangan adalah solat. Hakikat ketenangan tidak ada dalam diri seseorang yang ingkar solat atau tidak pernah berdoa

Thursday, November 26, 2009

Salam AidilAdha 1430 Hijriah

(1) My family and I would like to wish all readers happy Aidil Adha.

(2) Due to his belief in God's words, Prophet Ibrahim was willing to sacrifice his son Prophet Ismail. His love to Allah was far greater that anything else, surely far greater than his love for his son.

(3) In the end, the command to sacrifice his son was only a test. Allah replace it with an animal, which this ibadah and tradition continues to live on until today.

(4) All of god's tests to us are to measure how deep we're in love with Him. Of course, He will not leave us in vain, for those who belief in Him will be rewarded greatly in this world and the hereafter. Only those who truly believe in this can still smile while others mourns.

(5) How much we're willing to sacrifice ?

Update 29th Nov 09 - Barbeque session with my family at my late granma's house. Sorry, quality gambar x elok, guna handset murah ;-)



My cousins whom 'terrorized' the whole house ;-)

Monday, November 23, 2009

Jihad iktisad

(1) Iktisad dalam bahasa arab bermaksud ekonomi. Jihad ekonomi ini nampak dan kedengaran seperti agak berlebihan/keterlaluan. Mengapa kita berlu berjihad dalam hal ini? Bukankah hidup kita sekarang sudah selesa?

(2) Itu benar. Mari kita buat reality check sekarang. Pada tahun 2008, penduduk Malaysia adalah 25.056 juta. Melayu 13.667 juta, Bumiputera 2.963 juta, etnik Cina 6.256 juta, etnik India 1.880 juta, lain-lain etnik 290,000 dan bukan rakyat 2.826 juta (Unit Perancang Ekonomi:2008). Bagaimanapun, pemilikan modal saham pada 2008 adalah RM100 bilion atau 18.9 peratus sahaja di tangan Bumiputera, RM215 bilion atau 40.6 peratus dikuasai oleh bukan Bumiputera, RM42.3 bilion atau 8 peratus dikuasai oleh syarikat nomini, dan RM172.3 bilion atau 32.5 peratus dipegang oleh pemodal asing.

(3) Pengangan ekonomi sebanyak 18.9% sahaja? Amat kecil berbanding dengan jumlah warganegara Melayu dan Bumiputera Malaysia sebanyak 52% daripada jumlah keseluruhan penduduk.

(4) Banyak yang telah diperkatakan mengenai cara meningkatkan taraf ekonomi org2 bumiputera. Pendapat saya, kerajaan telah sediakan banyak prasarana utk membantu, tapi mungkin sampai kpd segelintir sahaja org. Bagi saya, jika kita nak berjaya, kita tak perlu pandang jauh sgt dan fikir sampai pening. Cuba lihat bangsa yang paling berjaya dalam bisnes di negara ini..org cina

- Networking - kalau anda perasan, bangsa ini punya networking dlm bisnes cukup bagus. Walaupun dalam perniagaan seperti groceries, kita boleh nampak ada sesetengah kedai yang barangnya mahal, tetapi di kedai lain (kadangkala berdekatan/bersebelahan) harganya murah. Begitu juga sebaliknya. Ini sebenarnya orchestrated oleh mereka, utk menjamin pelanggan akan sentiasa pergi ke kedai2 mereka secara adil. Walaupun mereka bersaing, tapi masih ada permainan dlm mencari untung. Mereka tidak sesekali menjatuhkan sesama. Malahan kalau barang mereka habis, mereka akan tunjuk kedai sebelah mereka tanpa rasa marah.

- Sifat perkauman - jarang sgt2 mereka akan beli brg2 mereka di kedai bangsa lain, melainkan terpaksa. Walau apa pun, mereka akan beli di kedai bangsa mereka. Networking mereka yg bagus memudahkan lagi peniaga ini menurunkan harga barang, menyebabkan kita pun tertarik pergi ke kedai mereka kerana harganya lebih murah.

- Sifat manis mulut - lihat cara mereka melayan pelanggan dgn manis mulut. Mereka kebiasaannya akan melayan kita dgn baik walaupun kita tak jadi nk beli barang.

- Perancangan perniagaan yg baik - mereka amat cekap dalam merekodkan barang masuk dan barang keluar. Ini kelemahan yg paling biasa dilakukan oleh kita, x rekod apa2. Merekod memudahkan kita nampak secara kasar aliran duit kita.

- Sifat rajin - pagi2 dh buka kedai, buka tepat pada masanya, jarang tinggalkan kedai unattended, tutup lambat, kalau ada pelanggan waktu nak tutup pun layan lagi..dsb..

(5) Saya suka menggunakan perkataan jihad iktisad ini sbb bunyinya lebih Islamik. Dalam kita sibuk bercakap pasal ekonomi melayu ni, kdg2 sampai emotional, kita terlupa mengenai bimbingan Islam yg cukup cantik dan tersusun. Kalau x, masakan Rasullullah boleh tamatkan penguasaan bangsa Yahudi terhadap ekonomi di negara Islam pertama, Madinah. Rasullullah tidak pernah bercakap mengenai ekonomi bangsa Arab ketika itu, tetapi ekonomi Muslim. Kita terlupa kita sebenarnya berjuang bukan utk survival Melayu sahaja, tetapi survival masyarakat Islam sepenuhnya.

"Dekat kemiskinan itu dengan kekufuran"

(6) Plan saya utk ekonomi Melayu Islam di negara kita :

- Solat jemaah setiap pagi di Masjid. Resam org berniaga, networking kita akan bermula sewaktu kita solat berjemaah pagi2. Kemudian terus buka kedai. Buka luas2!. Senyum byk2! Kata org, berpagi-pagi itu membuka pintu rezeki.

- Sambut pelanggan dgn senyuman. Beri salam. Ajak mereka berbual.

- Catat barang keluar setiap hari. Biar banyak buku rekod di atas meja. Ini amat penting.

- Semasa order barang baru, pastikan anda tahu brg apa yg nak dibeli. Inilah pentingnya rekod brg keluar tadi. Kelemahan peniaga Melayu berbanding bangsa lain ialah kedai yg tak lengkap. Brg selalu tak cukup. Susah tu

- Buat networking dgn semua peniaga-peniaga sealiran anda. Rancang perniagaan anda. Elakkan sifat busuk hati. Ingat, rezeki bukan dlm bentuk keuntungan wang ringgit shj. Kesihatan yang baik, anak dan isteri/suami yg penyayang, jiran yg bantu-membantu itu adalah rezeki juga.

- Buka kedai awal2, dan tepat pada masanya. Ini antara masalah peniaga kita yg paling serius, bersifat agak malas. Raya kita, kita cuti berniaga. Yang peliknya, raya bangsa lain pun kita turut cuti. Asyik cuti je. Kalau ada hal, cr org yg boleh cover anda utk berniaga. Ini adalah utk maintain pelanggan.

(7) Perkara-perkara di atas nampak remeh, tapi bagi saya kalau perkara di atas sudah ready, maknanya kita sudah ada basic kuat utk berniaga. Selebihnya gunakan kekuatan yg kita ada.

- Kekuatan agama - kalau x silap sy, ada hukum mengatakan bahawa kalau kita mampu beli di kedai milik org Islam, ttp kita beli di kedai org bukan Islam, hukumnya berdosa (dgn syarat peniaga Islam tersebut bersifat adil, x memeras ugut). Tapi perkara ini samada org kita x tahu atau buat-buat x tahu. Saya mahukan pegawai-pegawai agama, tok2 imam, ustaz sampaikan perkara ini pada masy Islam. Peniaga bukan Islam boleh berjaya antaranya sebab ini lah. Org kita ni baik sgt. Bagi sy, sy mewajibkan diri sy mencari kedai org Islam dahulu utk beli barang. Kalau dh xde, barulah pergi kedai lain.

- Sistematik kan perancangan kita. Saya mahukan agensi kerajaan/ekonomi melayu ni listkan semua pekedai-pekedai melayu dalam setiap daerah/mukim. Dalam list itu, senaraikan nama kedai, alamat dan jenis perniagaan. Semasa khutbah jumaat/solat berjemaah, terangkan kepentingan kita support ekonomi melayu. Lepas tu, bagi list kedai2 melayu di kawasan itu. Kita mesti jadikan perkara ni sbg main aktiviti jabatan agama. Letakkan logo jabatan agama, letakkan tajuk 'Jihad Iktisad' dalam senarai itu, biar org tahu kita serius. Pesan kat mak, makcik2, pakcik2, sedara2 kita mengenai perkara ini. Bagi saya, bila masyarakat dh mula serius dlm barangan Muslim, ia akan automatically triggered minat berniaga utk org Islam, terutama dlm industri yg jarang diceburi seperti construction, industri2 berat lain. Prosper thy neighbour

- Milik negarakan industri-industri kritikal dalam negara. Kita tahu harga2 brg byk dimanipulasi oleh bangsa asing ni, cthnya yg terbaru ni gula. Ada juga kes beras, ayam dsb. Inilah masalah yg berlaku bila ia dikuasai org lain. Mereka bukannya faham konsep bantu-membantu dan ihsan sprt kita, apa yg mereka pentingkan..keuntungan.

Mungkin org akan kata ini cara pandang ke belakang, tp adakah kita ada cara lain? Setahu sy tidak. Bila kerajaan pecahkan monopoli bangsa asing, kita akan dpt lebih grip terhadap menentukan harga barangan. Ikutlah konsep BERNAS (Beras Nasional) dalam bahan2 makanan lain. BERNAS pun byk bergantung kpd bangsa lain, instead kita boleh gunakan dana2 Ekuinas atau zakat utk beli atau bail out syarikat2 makanan milik bangsa asing. Milik negarakan syarikat itu. Jadikan beberapa syarikat sebagai training ground utk org kita belajar ilmu berniaga yg agak rumit sedikit. Ia memerlukan dana yg byk, tp insyaAllah, berbaloi utk masa depan.

- Lebih sensitif terhadap pencapaian org kita. Cthnya, ada inventor melayu (maaf sy lupa namanya) amat pandai mereka brg2 atau robot2 yg boleh bantu kita bekerja dlm kehidupan seharian. Tp setahu sy, tiada tindakan diambil utk bantu mereka2 ini utk established perniagaan dan bantu diorang dgn dana utk expand pencapaian mereka. Jgn tunggu mereka mohon baru nak bagi, instead kita perlu cari mereka utk offer apa yg boleh diberi. Ini lah maksud sy dgn lebih sensitif, cr peluang baru utk berniaga yg ada dlm diri org2 kita.

- Permudahkan pemberian sijil Halal kpd peniaga2 kita. Berbanding dgn bangsa asing yg agak sukar utk comply, sepatutnya org kita lebih mudah faham dan lebih mudah dapat. Umumkan kpd org kita ttg kepentingan menggunakan brg2 halal, galakkan mereka cari brg2 ini. Denda kpd pihak2 yg salah gunakan logo ini. Sy rasa, skrg ni byk peniaga bangsa asing yg salah gunakan logo ini

(8) Kdg2 rasa sedih sbb penyelesaian mudah ada, tp x diambil. Hanya sibuk bising2 di t.v dan media lain. Yg lagi pelik, ada org kita oppose perkara ni.

(9) Ape la nak jadi..

Sunday, November 22, 2009

New Putrajaya mosque



From up: Allah (God), Abu Bakr (1st caliph) and Uthman (3rd caliph)



People after Asar prayer



From the centre of the dome, looking straight up



Note there are Quranic verses on the wall glass. These glass walls are being imported from Germany. And this mosque didn't have ceiling fan or use common air conditioning system. Instead, it uses solar energy to generate its own air conditioning system. Plus with an open flow concept, we can feel breeze from outside coming into the prayer hall. Outstanding!.



Notice the details inside this mosque



Some pictures from the new Putrajaya mosque, which I had been there with my family today's afternoon..

Saturday, November 14, 2009

Sanity in love..

(1) Human heart is a great creation. People can do extra ordinary things, just when their hearts believe. Those who were cowards can suddenly be brave. Those who think their invisible, can be brought down to their knees.

(2) Love..a heart condition that has been around us since the creation of human being. We have heard many stories about it, from the triumphant one to those who have fail. Its funny what love can do to us, from motivating us, making us happier, sadder..or some people even committed suicide.

(3) For me, love is a great thing, however it must comes with sense and sanity. Its pity when you sacrifice yourself for something that you shouldn't have. Why such grief for a woman, when what we should grief is the fate of our brothers and sisters in Afghanistan, Iraq and Palestine? Why should we commit suicide for womanly love that its end uncertain, when we have so many obligations to Allah and others, that we really really need to fulfill? Well, those are only parts of them.

(4) When we talk about a man and a woman love relationship, some of us are too ignorant to belief that we are meant for each other. So when our love life fails, we feel that it is the end of world.

(5) I will not write motivational words of breakups. There're already too many of them. Instead, read this song lyric.

"Let it go. It is not easy, but it is simple"

Aku Bukan Untukmu
Artist: Rossa

Dahulu kau mencintaiku
Dahulu kau menginginkanku
Meskipun tak pernah ada jawabku
Tak berniat kau tinggalkan aku

Sekarang kau pergi menjauh
Sekarang kau tinggalkan aku
Disaat ku mulai mengharapkanmu
Dan kumohon maafkan aku

Aku menyesal tlah membuatmu menangis
Dan biarkan memilih yang lain
Tapi jangan pernah kau dustai takdirmu
Pasti itu terbaik untukmu
Janganlah lagi kau mengingatku kembali
Aku bukanlah untukmu
Meski ku memohon dan meminta hatimu
Jangan pernah tinggalkan dirinya
Untuk diriku

Wednesday, November 11, 2009

Sound bites

(1) Kadang-kadang saya terfikir, di manakah saya akan berada 20 aau 30 tahun akan datang. Adakah saya akan menjadi seorang yang hebat, yang terkenal..atau seorang yang kehidupannya simple..mempunyai isteri dan anak, setiap pagi bangun subuh, solat..breakfast sama family, hantar anak ke sekolah on the way ke kerja, balik petang, dinner dgn family dan pergi ke masjid berjemaah maghrib dan isyak, sebelum tidur..dan menyambung kehidupan seterusnya.

(2) Sabtu lepas, dalam keheningan petang selepas hujan dan keadaan redup lebih kurang jam 6 petang, saya berjalan mengelilingi kawasan kolej dan fakulti saya di UKM. Hanya terserempak beberapa orang saja waktu itu. Perlahan-lahan saya berjalan, mengimbau apa yang telah saya tinggalkan di bumi bertuah ini. Beberapa perkara berubah, Ketua Program Sains Bahan sudah berubah, beberapa jawatan lain juga begitu. Saya terus memerhatikan perkara lain, antaranya senarai pelajar Master dan PhD. Ternampak beberapa nama kawan-kawan lama saya, yang dh pun lost contact.

(3) Saya terdetik rasa bila melihat nama kawan-kawan di list student Master dan PhD. Mereka ini dahulu yang bergelak-gelak dgn saya, ada yang pemalu orangnya...dan nah! Kini mereka akan mendapat title Dr tak lama lagi. Perasaan saya bercampur baur ketika itu. Timbul pula rasa menyesal kerana tak all out semasa belajar. Saya teringin untuk sambung belajar..sampai sekarang..cuma mungkin priority saya ketika ini berlainan..jadi saya terpaksa simpan dulu cita-cita ini. Sebab itu saya teringin sangat dapat berkhidmat dgn kerajaan, insyaAllah peluang saya sambung belajar lebih cerah.

(4) Saya teruskan mengelilingi fakulti. Macam2 perkara bermain di fikiran saya. Teringat kawan-kawan, teringat pensyarah...dsb. Di saat saya tengah mengelamun, terdengar azan solat maghrib berkumandang drpd Kolej Ungku Omar. Perlahan-lahan saya melangkah meninggalkan fakulti, ke Kolej Ungku Omar dan menunaikan solat maghrib berjemaah.

(6) Sesungguhnya jika boleh diundurkan masa, banyak yang saya hendak ubah. Saya hendak belajar lebih bersungguh-sungguh sewaktu sekolah...saya hendak join semua sukan yang ada sekolah tanpa rasa malu..saya ingin menghargai masa adik2 saya yang sedang membesar, menghargai masa ibu bapa saya yang banyak berkorban untuk kami. Saya mahu menghargai rakan-rakan dan kekasih yang sayang kpd saya, cuma saya yang terlalu numb. Saya selalu ingin menangis bila mengingatkan perkara ini. Selalu bila saya bersujud, saya terlintas dalam hati saya..." Ya Allah, aku dah banyak membazirkan masa aku dulu.."

"Demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian..kecuali org2 yang beriman dan beramal soleh..dan yg berpesan-pesan kpd kebaikan.."

(7) Masa tak boleh diundurkan kembali. Sekarang masanya utk saya cuba perbaiki apa2 yang sepatutnya. Perkara ini merupakan constant battle yang tak berpenghujung, saya tak tahu in the end saya akan menang atau kalah. Saya cuba kumpulkan segenap tenaga dan kekuatan saya, walaupun tak selalunya saya menang. Luka boleh disembuhkan, tapi parutnya akan kekal kelihatan. Apa yang boleh saya buat sekarang, pertahankan apa yg saya ada, dan berharap ihsan Allah sentiasa mengelilingi saya..

Akhirnya...saya rasa saya tahu jawapan hidup ni...

Saya tak nak harta melimpah ruah..saya tak mahu jadi glamour..saya tak nak jadi the most important man in the world..

Saya cuma nak bahagia...

Wednesday, November 4, 2009

Ali's marriage (24th October 2009)





Well, it's quite late, but I'm wishing Ali happy marriage. I was his best man on the wedding, at Felda Pemanis 2, Segamat Johor.

I've just got this photo. Enjoy!

Monday, November 2, 2009

Faizal's marriage (31st October 2009)



Congrats Pezal! Hidup Parit Kasan! ;-)




Err..gambar ni takde kaitan ape-ape dgn perkahwinan ni..iklan je ;-)


Najib and wife..




Geng-geng NEC