Friday, December 18, 2009

Convert kereta jadi NGV

(1) Gen2 saya yg telah digunakan hampir 2.5 tahun ni penggunaan minyaknya agak kuat. Pendapat saya Proton has a long way to improve CAMPRO engine ni. Utk CAMPRO CPS yg baru keluar utk Gen2 baru, sy x pasti kadar penggunaan minyaknya. Tambahan pula kereta saya transmisi automatik, lagi la tinggi penggunaan minyak.

(2) Oleh kerana tempat kerja baru saya terletak 25KM drpd rumah sy sekarang, saya tiada option lain melainkan menggunakan NGV utk menyelamatkan duit, sekaligus menyelamatkan dunia ;) (sbb ia mesra alam). Saya malas hendak pindah ke Port Klang, dh selesa dh duduk di Telok Panglima Garang ni.

(3) Berikut beberapa gambar sy ambil utk share dgn pembaca berkenaan penambahan di enjin dan bahagian lain kereta setelah conversion berlaku. Saya terpaksa keluarkan RM3300 utk keseluruhan process ni. Namun, mengenangkan kemungkinan harga minyak naik tahun depan, saya gagahkan diri jugak (utk pengetahuan semua harga satu barrel minyak mentah ialah lebih kurang 77USD, sudah meningkat berbanding 50USD/barrel masa kerajaan mula2 turunkan harga minyak ke RM1.80/liter dulu).

(4) Enjoy...Tambahan pada bahagian bonet depan keretaTambahan meter..Meter kandungan gas dalam barrel..di bahagian pemanduBahagian ni yg paling devastating sekali..tapi nak berjimat kan, tak boleh la berkira sangat. Kapasiti = 65KG gas, ada sedikit ruang utk letak barang. Ok la tu

2 comments:

  1. apasal tong gas punya placement kat situ?bukan ke patut nya kat tersorok skit?

    ReplyDelete
  2. Diorang guna tong yg besar..x muat nak selitkan ke depan...tu yg tarik ke belakang. kt bahagian depan tu still ade ruang lagi letak barang

    ReplyDelete