Monday, April 5, 2010

Review buku: Supaya Gelisah bernilai Ibadah


(1) Saya rasa tajuk buku ini dah menjelaskan mengenai isi kandungan buku ini. Cara penyampaian buku ini agak simple dan mudah difahami, walaupun isi kandungannya lebih kurang sama dengan buku 'La Tahzan' (Jangan Bersedih).

(2) Sesiapa yang nak mendalami keindahan agama dalam menghadapi kegelisahan dan kemurungan, buku ini highly recommended.

(3) Antara yang menarik mengenai buku ini, iaitu pandangan sisi oleh Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat. Beliau menyatakan, walaupun terdapat teori psikologi yang menyatakan org bermasalah perlukan org lain untuk meluahkan perasaan, tetapi ini hanyalah teori. Yang kita perlu tahu, org itu pun manusia biasa, penuh kekhilafan dan mungkin akan memberikan pendapat atau cara membantunya mungkin salah..tetapi kalau kita pilih mengadu terus kepada Allah, itulah yang sebaiknya..kerana Allah ialah sebaik-baik pembimbing..mintalah kepadanya.

(4) Nak pinjam buku ni drpd saya pun boleh ;)

# bersama pandang sisi oleh Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat"

Selaku orang yang beriman, apabila kita ditimpa musibah kita kena cepat-cepat ingat pada ALLAH dan kembali pada-NYA.Terdapat banyak doa-doa yang boleh membantu dan memujuk hati kita yang gelisah untuk menghadapi situasi yang merunsingkan kita itu." Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat

No comments:

Post a Comment