Sunday, February 28, 2010

Cinta itu amanah...

(1) Di celah2 kehidupan ini, dengan ramainya org disekeliling kita..terdapat segelintir org elit, yang saya suka gelarkan mereka pejuang cinta. Jumlah mereka ini tidak ramai...tambahan lagi bila zaman ini hampir berakhir. Mereka adalah golongan yang faham erti cinta dan mencintai seseorang, yang bukan hanya berulitkan nafsu semata-mata. Namun tak ramai yang boleh mengikuti mereka, kerana kadang kala, org ramai tidak faham dgn cara mereka, dan tidak faham apa cinta itu sendiri.

(2) Golongan elit ini kadangkala dilahirkan utk menjadi sebegitu..mereka terus memahami erti cinta, dan akhirnya berjaya menemui pasangan mereka, dan bahagia hingga akhir hayat. Ada pula pejuang cinta pada mulanya hanyalah org biasa, tetapi telah dilatih oleh pengalaman dan air mata dan akhirnya mereka mula memahami maksudnya cinta itu, dan akhirnya mereka turut menyertai golongan elit ini.

(3) Golongan elit ini bukan org biasa...mereka adalah pahlawan merentas zaman..yang cerita mereka hanya beberapa org sahaja tahu..dan mereka biasanya akan 'reasoning' apa yg berlaku sesama mereka sahaja. Mereka bercinta kerana mereka faham cinta itu adalah amanah Tuhan yg x ternilai. Mereka memelihara cinta mereka drpd terpedaya dgn arus dunia, terikut-ikut hawa nafsu. Mereka faham bahawa cinta ini perlu ada bimbingan agama, dan cinta merupakan aset paling ternilai utk ke syurga. Namun, ramai yang tidak memahami... mereka akan berkata berbagai perkara yg menidakkan usaha pejuang2 ini..
 
(4) Kata2 ini adalah merupakan satu ejekan sinis kepada pahlawan2 ini. Namun bagi mereka, luka2 kecil ini alah bisa tegal biasa. Mereka mampu menahan luka2 ini, yg perlu mereka buat cuma meminta kepada Tuhan setiap kali mereka sujud terakhir, dan dgn izin Tuhan, mereka boleh sembuh dan kembali ke medan perjuangan. Mereka tahu kadangkala mereka bukan berjuang utk diri mereka sendiri sahaja..tetapi mereka berjuang menarik cinta hati mereka bersama mereka, ke tempat nikmat abadi.

(5) Namun, pejuang2 cinta ini adalah manusia juga, seperti kau dan aku. Mereka ada perasaan ingin dicintai, disayangi..sebagaimana mereka telah mencintai dan menyayangi. Adakalanya mereka jadi vulnerable dan fragile, disebabkan hati mereka menjadi lembut dek kasih sayang. Namun percayalah, mereka adalah teman terbaik yg boleh kita perolehi untuk menghadapi hidup ini. Mereka ini mungkin nampak membosankan, tiada definisi keriangan hidup, statik..namun jika kita mampu menafsir hati mereka, percayalah...kita akan menangis terharu melihat keindahannya. Dan jika bawa mereka bersama kita, merekalah orang paling meriangkan yg kita pernah jumpa...Sifat menasihat mereka mengajar kita, sifat sayang mereka meyakinkan kita, pandangan mata mereka menembusi kita, gelak ketawa mereka menenangkan kita, sedih mereka menyebabkan kita bergenang air mata.

(6) Namun, hati itu adalah milik Tuhan jua. Kadangkala, pejuang2 cinta ini kelihatan tewas, mereka tumbang di medan perjuangan. Kadang2 mereka bersendirian menahan kesakitan..kadangkala mereka beruntung kerana ada pejuang lain disebelah mereka, yg turut merasa kesedihan mereka. Namun...apa yg kita perlu tahu..hakikatnya mereka tidak tewas...org yg berjuang utk good cause tidak pernah tewas..mereka diuji utk menjadikan mereka lebih kuat, lebih handal, lebih kental..kerana mereka berjuang bukan utk diri mereka sahaja, mereka berjuang utk greater reasons.

(7) Kepada pejuang2 cinta : teruskan percaya bahawa kamu adalah benar. Namun ketahuilah, hati itu milik Tuhan yg mutlak. Jika kamu telah cuba 'menyentuh' hati seseorang, namun dia tak mampu mengembalikannya kepada kamu, maka bersabarlah..kerana Tuhan tidak memulangkan rasa sakit kamu dengan tiada apa2..malahan Dia sebenarnya mahu mendekatkan kamu kepadaNya. Percayalah..

Kepada org yg sedang 'disentuh' oleh pejuang2 cinta : terimalah mereka seadanya..kerana sesungguhnya mereka adalah HADIAH tidak ternilai drpd Tuhanmu. Hormatilah mereka, sayangilah mereka, jgnlah disakiti mereka, jagalah hati mereka..kerana mereka menjadi lemah bila berhadapan dgn kamu dek kerana cinta mereka kepadamu. Kamu adalah dikalangan org yg beruntung..

Kepada org yg pernah membuang pejuang cinta : ketahuilah kamu telah membuang sebuah hadiah yg berharga. Carilah mereka kembali, tautkan hati kamu kepadanya. Kerana satu hari nanti, kamu akan menyedari bahawa kamu telah melepaskan sesuatu yg amat berharga, dan kesedihan akan menyelubungi kamu.

Biarkan..berlabuh..
tirai kisah semalam..
Yang indah itu ada padamu
Dengan setiap impian dan harapan

Selamat malam
Tidurlah sayangku
Siangkan tiba bercahaya
Bermula baru semua untukmu

 

1 comment: