Sunday, November 1, 2009

Review buku..UMNO: Akhir sebuah impian(1) Saya baru habis membaca buku karangan Tan Sri Mohamed Rahmat ini.

(2) UMNO banyak memberi kenangan kepada saya. Dibesarkan di Johor, yang merupakan kubu kuat UMNO, serta di dalam keluarga yang memang terlibat secara lansung dalam UMNO, memberikan saya banyak perspektif..berdasarkan apa yang saya lihat.

(3) Tidak keterlaluan saya katakan UMNO banyak berjasa kepada keluarga saya dan kampung kami. Kalau nak diceritakan panjang lebar.

(4) Semasa saya kecil, saya bukanlah berminat sangat mengetahui pergolakan dalam parti ini, kerana apa yang saya lihat kelihatan baik-baik saja. Saya seronok bila nak dekat pilihan raya, saya lihat poster-poster bergantungan, orang-orang kampung sibuk ke sana-sini, terutama ayah saya. Rumah saya dijadikan "pusat kecil pilihanraya". Saya masih ingat bau plastik poster-poster yang berselak di ruang tamu rumah saya.

(5) Saya pun tak berapa kenal dengan Tan Sri Mohamed Rahmat ini, tetapi membelek buku ini saya rasa saya dapat belajar banyak perkara mengenai parti ini. Tok Mat memang sangat 'open' semasa 'addressing' buku ini. Beliau sedikit pun tidak berselindung untuk mengatakan sesuatu mengenai pemimpin UMNO, terutama Tun Dr Mahathir.

(6) Selain menceritakan pengalaman beliau memasuki bidang politik UMNO di Johor, beliau juga menceritakan kejadian-kejadian sepanjang 'timeline' berlaku, bermula Tunku Abd Rahman menjadi PM sehinggalah beliau diberhentikan oleh Datuk Seri (Tun) Dr Mahathir daripada menjadi Menteri Penerangan, pada tahun 1999.

(7) UMNO memang banyak persaingan dalaman, dan diceritakan agak terperinci dalam buku ini, bermula dengan kegagalan Tunku Abd Rahman mengekang rusuhan kaum 1969 sehinggalah dia meletakkan jawatan (antaranya kerana serangan Mahathir kepadanya dalam buku beliau 'The Malay Dilemma'). Tun Abd Razak yang mengambil alih dianggap Tok Mat sebagai pemacu karier politik beliau, dan dianggap sebagai PM yang paling berjaya dalam sejarah Malaysia. Kemudian disambung pula oleh Tun Hussein Onn, yang pernah dicabar oleh Sulaiman Palestin untuk merebut jawatan presiden parti. Disambung pula oleh Dr Mahathir, yang mengharungi liku-liku dalam menyelamatkan karier politik beliau, termasuk kejadian pengharaman UMNO oleh Mahkamah Tinggi pada 1989, dan kelahiran UMNO baru.

(8) Saya memang meminati 'stail' Tun Dr Mahathir. Namun agak menariknya saya dapat membaca pandangan Tok Mat kepada Dr Mahathir. Menurut beliau, Dr Mahathir merupakan seorang yang kedekut, tidah tahu berterima kasih, sangat tergesa-gesa dan sebenarnya juga berasa gentar ditewaskan lawan politiknya, walaupun dari luar beliau kelihatan seorang yang kental dan berani. Namun, beliau mengakui meminati gaya Dr Mahathir, dan beliau mengakui Dr Mahathir tidak mengetahui erti penat dalam mencapai impian. Menurutnya sifat tergesa-gesa Dr Mahathir, adalah mungkin disebabkan beliau merasa umur beliau sudah lewat untuk mencapai impian Malaysianya.

(9) Anyway, nice work Tok Mat!

1 comment: